Of je nu gaat studeren of gewoon graag op jezelf wilt gaan wonen, bijna iedereen gaat weleens in zijn leven op kamers. Ikzelf was achttien toen ik op mezelf ging wonen en ik heb er eigenlijk nooit een moment spijt van gehad. Toch komt er wel het een en ander bij kijken. Je moet natuurlijk maandelijks huur gaan betalen, maar ook boodschappen en ander soort abonnementen. Daarnaast zal je in een keer een groot bedrag kwijt zijn aan je interieur en niet te vergeten de borgsom. Om je een beetje voor te bereiden op deze redelijk grote stap in je leven, zal ik in dit artikel proberen te schetsen wat je ongeveer per maand kwijt zult zijn. Daarnaast zal ik ook aandacht geven aan de eenmalige grote kosten. Op deze manier krijg je hopelijk een goed beeld ervan en kun je voorbereid op zoek gaan naar je eigen plekje!

Eenmalige en grote kosten

De grootste hap uit je rekening zullen de eerste eenmalige kosten zijn. Het ligt er natuurlijk aan hoe groot je kamer is die je gaat huren, maar je zult toch het een en ander moeten aanschaffen. Voor mij was dat een bed, een kledingkast, spiegel, een bank, tafel, stoelen, gordijnen, beddengoed, handdoeken, handige keukenkast, oven, servies, pannen, keukengerei en natuurlijk leuke decoraties. Maar soms zal je ook een wasmachine, droger en koelkast moeten aanschaffen. Dit ligt maar net aan je huurwoning en dit zul je dus even per huisbaas moeten informeren. Naast deze kosten moest ik ook een borgsom betalen van eenmalig de huur. Soms kan dit ook tweemaal de huur zijn, dus hier kan je rekening mee houden. Ervan uitgaande dat je een huur van 400 euro per maand betaalt, komen we uit op de volgende eenmalige kosten:

  • Borgsom: 400 euro (eenmalig de huur)
  • Interieur: 400-800 euro (zonder wasmachine, droger en koelkast)

Ik was toentertijd als achttienjarige wel veel minder kwijt. Ik had het geluk dat mijn ouders de borg wel wilden betalen. En wat betreft het interieur heb ik heel veel gekregen van zussen of vriendinnen. Het bed dat had ik al. De kledingkast, spiegel, bank en het servies heb ik gekregen. En de rest van de spullen heb ik goedkoop bij IKEA gehaald of op Marktplaats. Als student wil je gewoon dat je de benodigde spullen hebt en het er gezellig uitziet. Dure merken wat betreft interieur zijn dan nog niet zo belangrijk. Althans als ik voor mijzelf spreek. Daarbij is het natuurlijk een klein kamertje en zal een grote dure bank geeneens passen.

Maandelijkse (terugkerende) kosten

Naast de eenmalige en grote kosten heb je ook de maandelijkse kosten die iedere maand weer terugkeren. Voordat je op kamers gaat zal je je dus moeten afvragen of je wel genoeg verdient om die maandelijkse kosten elke keer weer te betalen. Allereerst heb je natuurlijk de huurkosten, daarbij komt het internet en je telefoonabonnement. Ikzelf heb dan ook nog een Spotify, Videoland en sportschoolabonnement. De grootste kosten die er dan nog bij komen zijn de boodschappen. Het ligt er natuurlijk aan waar je boodschappen doet en wat voor producten je koopt, maar ik ben zelf 50 euro per week kwijt. Ervan uitgaande dat dit al je kosten zijn, komen we op de volgende maandelijkse kosten uit:

  • Huur: 400 euro
  • Boodschappen: 200 euro
  • Internet: 7 euro (als je het met huisgenoten kunt delen)
  • Telefoon: 20 euro
  • Spotify: 10 euro
  • Videoland: 10 euro
  • Sportschool: 30 euro

Dit is natuurlijk een grove schets van hoeveel je kwijt kunt zijn. Sommige zullen ook nog zorgtoeslag, collegegeld, boeken, auto, verzekering en tandarts moeten betalen. Dat zal je er dan bij moeten rekenen. Daarbij krijgen andere juist weer huurtoeslag (als je een eigen voordeur hebt) of misschien een bijdrage van je ouders. Het is dus erg persoonlijk en voor iedereen weer anders. Dit is in ieder geval wat ik ongeveer kwijt ben per maand. En daarnaast komen natuurlijk nog genoeg andere kosten, zoals vakantie, kleding en noem maar op. Het is dus wel van belang dat je genoeg werkt en verdient om fijn op jezelf te kunnen wonen. Je wilt natuurlijk niet eindelijk midden in de stad wonen, maar vervolgens geen cent meer hebben om wat leuks te kunnen doen. Denk dus goed na voordat je definitief wat gaat huren, maar als je het eenmaal voor elkaar krijgt, zul je zeker geen spijt krijgen!

Woon jij ook op jezelf? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *