Wanneer je een drukke baan en sociaal leven hebt, schiet het huishouden er soms bij in. Hoe graag we ook in een opgeruimd huis leven, het is gewoonweg niet altijd mogelijk om alle huishoudelijke klusjes te doen in een volgeplande week. Sinds kort werk ik ook fulltime en merk ik dat als ik thuiskom midden in een rotzooi, dat niet positief werkt op mijn mentale gesteldheid. Ze zeggen natuurlijk ook niet voor niks: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Om deze reden gebruik ik mijn zondagen voor een uitgebreide opruimroutine. Op die dag doe ik de ‘grote’ huishoudtaken. Daarnaast zorg ik er de rest van de week voor dat ik s’ochtends voor m’n werk en s’avonds n m’n werk het huis netjes bijhoud. In dit artikel ga ik mijn zondagroutine voor het huishouden met jullie delen!

De zondagroutine

Als ik op zondag wakker word, ga ik er vroeg uit, want het is tijd voor mijn zondagroutine. Ik woon momenteel nog in een huis waarbij ik de wasmachine en badkamer deel, dus ik wil vroeg beginnen, zodat niet alles bezet is. Voordat ik aan de grote schoonmaak begin, zorg ik ervoor dat ik een lekker relaxed outfit aan heb, wat meestal een joggingbroek of legging is, met een zachte trui en sloffen. Verder zet ik een goede playlist aan op de box, en de routine kan beginnen.

Begin met de was

Het is verstandig om te beginnen met de taken die langer de tijd nodig hebben. Hierbij kun je vooral denken aan de was. Ik sorteer eerst alles op kleur en maak daar hoopjes van. Dan kan ik vervolgens gemakkelijk rondjes was draaien. Wanneer er een was klaar is, doe ik de was in de droger en hang een deel op en vervolgens weer een andere was erin. Ook stop ik hierbij alvast mijn beddengoed. Dit doe ik niet elke week, maar zeker wel elke twee weken.

Wanneer je de gelukkige eigenaar bent van een vaatwasmachine, is het goed om deze alvast in te pakken en aan te zetten. Aan het einde van de schoonmaak kun je het dan weer uitpakken.

Spullen terug op hun plek

In de loop van de week kan het gebeuren dat alle spullen op een andere plek terecht komen. Voordat ik aan stoffen of zuigen begin, zorg ik dat eerst alle spullen weer op hun eigen plek liggen. Hierbij kan je denken aan het opvouwen van kleding, opbergen van schoenen, tassen uitpakken, maar ook veel dingen weggooien. 

Stoffen

Als alle spullen weer op de juiste plek liggen, is het tijd om al het stof te verwijderen. Hier is nu perfect de ruimte voor, omdat alles weer goed ligt. Dit doe ik met een Swiffer, die kun je gewoon bij de supermarkt halen. Je koopt eenmalig de Swiffer en vervolgens hoef je enkel nog de stofdoekjes te kopen. Belangrijk is hierbij dat je alleen droge meubels afgaat en dat de Swiffer niet nat wordt. Ga dus ook niet eerst met een vochtig doekje werken en daarna met de Swiffer erover heen. Het stof krijg je dan niet meer weg en blijft vastplakken aan je meubels. 

Een doekje met sop

Als je al het stof verwijderd hebt, is het tijd voor een doekje met sop. Je kunt nu nogmaals over dezelfde meubels, maar ook over de eettafel en je keuken. Als je in plaats van een vaatwasser hebt, de afwas met de hand doet, is het aan te raden om nu alvast de afwas te doen en daarna met je sop door de keuken heen te gaan. Voor het sopje gebruik ik het merk Method. Ik koop dit zelf bij de Albert Heijn, maar het is vast in meerdere supermarkten te verkrijgen. 

Stofzuigen en dweilen

Stofzuigen en dweilen bewaar ik altijd voor het laatste moment. Tijdens het schoonmaken valt er vaak nog veel op de grond, dus dat kun je beter na afloop doen, anders blijf je bezig. Ik ben met stofzuigen en probeer hierbij ook goed de hoekjes mee te nemen en onder en achter de meubels te komen. Vervolgens dweil ik de vloer en zorg ik dat ik even de deur uitga, om bijvoorbeeld boodschappen te doen of ik lees een boek. Om de vloer mooi te houden, moet je het even de tijd geven om goed te drogen.

Plantjes verzorgen

Als alles weer schoon is, neem ik even de tijd om de plantjes goed te verzorgen. Ik heb veel vetplantjes, dus die hebben genoeg aan wekelijkse verzorging. Ik voorzie alle plantjes van water en koop af en toe een nieuw bloemetje voor in de vaas.

De (af)was opruimen

Tot slot eindig ik mijn routine met het opvouwen van de was en alles terugleggen in de kast. Daarnaast ruim ik ook de vaat op en is alles weer netjes!

Tot zover mijn wekelijkse schoonmaakroutine. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad en ik ben ook heel benieuwd wat jullie als routine hebben! Laat vooral een reactie achter in de comments 🙂

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *