Ben je toe aan je eigen plekje of wil je gaan samenwonen met je vriend of vriendin? Dan ben je vast al aan het rondkijken voor een mooi appartement. Ik weet er zelf alles van, want ik ben samen met mijn vriend op zoek naar een huurappartement in de Randstad. In de Randstad is een woning vinden momenteel ontzettend lastig. Naast dat de prijzen erg hoog liggen, krijg je ook nog eens weinig terug voor je geld. Ondanks de hoge prijzen, willen we onze criteria niet verlagen. Juist omdat we zo’n smak met geld gaan betalen, willen we een appartement dat binnen ons perfecte plaatje past. Wij zijn zeker niet de enige met dit probleem (dat weet ik onder andere door de druk bezochte bezichtigingen 🙂 ). Ik wil jullie daarom graag meenemen in onze zoektocht, zodat, als je in hetzelfde schuitje zit, je wat hebt aan onze ervaringen! 

Maak een lijstje met eisen

Voordat je je meteen op Funda en Huurexpert stort, is het verstandig om eerst een lijstje met jullie eisen op te stellen. Je hoeft je hier natuurlijk niet volledig aan te houden en je kunt er best van afwijken als je verder in het proces zit, maar het helpt je wel om op rij te krijgen wat je precies wilt en of het realistisch is. Natuurlijk wil ik graag in de Randstad wonen, midden in het centrum met een tuin en balkon voor 900 euro inclusief, maar dat is niet realistisch. Een lijstje helpt je om het vanuit een breder perspectief te zien. Ben je vrij nieuw in de huizenmarkt? Ga dan eens met je lijstje aan de slag op een website zoals Funda. Je kunt onder de filters je eisen invullen en op die manier zien of je criteria realistisch zijn. Komen er bijna geen of helemaal geen zoekresultaten uit? Dan heb je waarschijnlijk te onrealistische eisen. Pas je lijstje wat aan, zodat je iets ruimer in je keuze zit.

Ga eerst een tijdje sparen

Als je in de luxepositie zit dat je niet acuut een appartement nodig hebt, is het aan te raden om eerst een spaarbedrag op te bouwen. Het is uiteraard persoonsafhankelijk, maar het vertrekken naar een huurappartement kost juist op het begin even veel geld. Je moet hierbij denken aan een heel interieur, een borgsom (soms wel twee keer de huur) en de huurprijs van de eerste maand. Dit kan neerkomen op een bedrag van rond de 5.000-7.000 euro. Als je de gelukkige eigenaar bent van een ruime spaarrekening dan is het natuurlijk geen probleem. Voor ons geldt dat niet en dus hebben we besloten eerst nog een paar maanden te sparen alvorens we verder gaan zoeken.

Inkomenseis

Het is goed om te weten dat voor veel huurappartementen een inkomenseis geldt. De inkomenseis verschilt van appartement tot appartement. Soms bepaalt de makelaar de eis en soms de particulier. In de Randstad waar wij zoeken verschilt het van twee keer de huur tot wel vier keer de huur. En over het algemeen mag je dat samen verdienen, maar in sommige gevallen moet 75% van één inkomen afkomen. Zeker dus iets om van tevoren in gedachten te houden!

Het zoekproces

Als je de bovenstaande punten hebt doorlopen, is het tijd voor het zoekproces. Wij hebben dat voor nu even gestaakt, maar hebben het wel een maand gedaan. Hoe je zoekt is een beetje afhankelijk van hoe serieus je op zoek bent. Hieronder bespreek ik een aantal websites die ik heb gebruikt tijdens het zoekproces.

Funda

Als je nog niet heel zeker van je zaak bent, kun je beter alleen op gratis platforms zoeken. Een goede gratis website is funda.nl. Hierop zijn veel verschillende makelaars en particulieren actief en de advertenties zien er altijd netjes en volledig uit. Je hoeft verder ook geen account aan te maken en komt gemakkelijk in contact met de verhuurder. Daarbij is het gewoon heel prettig dat je er niks voor hoeft te betalen. Dit platform heb ik in de oriënterende fase gebruikt, maar gebruik ik ook nog steeds als ik echt op zoek ben. 

Huurexpert

Op Funda vond ik voor mijn gevoel niet genoeg mogelijkheden en daarom ben ik gaan kijken op huurexpert.nl. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een gratis platform, maar zodra je meer informatie wilt, wordt er om je account gevraagd. Een account aanmaken is ook nog niet voldoende, want Huurexpert vraagt een bepaald bedrag per week of maand. Ik heb zelf tijdelijk een abonnement gehad en betaalde per twee weken 15 euro. Dit was op zich wel de moeite waard, want ik ben bij veel appartementen terecht gekomen, maar het is wel goed om te weten dat Huurexpert een tussenpartij is. Je wordt dus vanuit hun weer doorgestuurd  naar een andere website. Soms moet je ook weer geld betalen op de doorgestuurde website. Dus in sommige gevallen is het fijn in gebruik, maar niet altijd. 

Esteon

Esteon.com is visueel gezien prachtig. Daarnaast kun je na het aanmaken van een account je criteria invullen en aan de hand daarvan kom je in een soort Tinder terecht. Vind je een appartement leuk? Swipe naar rechts. Niks voor jou? Swipe naar links. Wanneer je een appartement accepteert, wordt er gecheckt of je in aanmerking komt. Op die manier vind je jouw match! Ik heb één keer een match gehad, maar op dat moment moet je wel een betaald account aanmaken. Dus niet helemaal gratis!

De bezichtiging

Wanneer je via een website je droomappartement hebt gevonden, en je een akkoord hebt gekregen van de makelaar, is het tijd voor het inplannen van een bezichtiging. Ik weet alleen hoe het er in de stad aan toegaat, maar daarbij is het vooral de makelaar die laat weten hoe laat er een bezichtiging is en moet jij je daaraan aanpassen. Daarnaast stonden we soms met dertig mensen tegelijk in een appartement van 50m2. Een makelaar die ik later sprak, vond dit enkel weg dom, omdat met hoe meer mensen je in een appartement staat, hoe kleiner het lijkt! Daarbovenop kreeg je helemaal geen persoonlijke aandacht. We hebben ook bezichtigingen gehad waar we alleen waren met de makelaar. Daar ging uiteraard ook onze voorkeur naar uit. 

Het is goed om tijdens een bezichtiging voldoende foto’s en filmpjes te maken. Hierdoor kan je het erna nog eens goed bekijken en je kunt het doorsturen naar vrienden of familie. Het is altijd goed om hun mening te vragen, al moet je je er niet volledig door laten leiden!

De huurovereenkomst

Alhoewel wij nog geen officiële huurovereenkomst hebben getekend, zijn we wel al een keer zo ver gekomen dat we alle formulieren in orde moesten maken. Dit moesten we doen om de aanvraag in te dienen. Vergis je hier niet in, want het was ontzettend veel werk. We moesten een lang aanvraagformulier invullen voor de makelaar. Hierin moest veel gedetailleerde informatie worden ingevuld. Denk aan persoonlijke informatie, maar ook waar je nu werkt, wat je verdient en waar je nu woonzaam bent. Verder moesten we onze contracten sturen, kopie van id’s, drie salarisstroken, een bewijs van storting van het salaris, werkgeversverklaringen en woningsverklaringen. Een hele administratie dus! Dit kun je alvast voorbereiden door het een en ander klaar te maken. Soms moet je heel snel handelen, omdat het vaak gaat om wie het snelst is. Dan kun je maar beter alles klaar hebben liggen. 

Tot zover zijn wij in het proces gekomen. Ik ga jullie uiteraard op de hoogte brengen als we een volgende stap maken. Laat het vooral weten als jij al een appartement hebt, welke stappen je hebt doorlopen en 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *