Handige tips voor het effectief schoonmaken van uw oven

Tips voor het effectief schoonmaken van uw oven

1. Verwijder de rekken en bakplaten

Een van de eerste stappen bij het schoonmaken van uw oven is het verwijderen van de rekken en bakplaten. Deze kunnen namelijk in de weg zitten tijdens het schoonmaakproces. Leg ze in een gootsteen of een bak met warm water en afwasmiddel om ze te laten weken en maak ze daarna grondig schoon.

2. Reinig de binnenkant met een ovenreiniger

De binnenkant van uw oven kan vettig en vies zijn. Gebruik een ovenreiniger die geschikt is voor uw type oven en spuit deze gelijkmatig over de binnenkant van de oven. Laat de reiniger enige tijd intrekken voordat u de binnenkant grondig schoonmaakt met een spons of een zachte doek. Vergeet niet om ook de hoekjes en randen van de oven goed schoon te maken.

3. Gebruik azijn voor aangekoekte resten

Als u te maken heeft met aangekoekte resten in uw oven, kunt u azijn gebruiken om ze losser te maken. Verwarm de oven tot 90 graden en zet een hittebestendige schaal met azijn in de oven. Laat de azijn een uur staan en veeg daarna de aangekoekte resten weg met een vochtige doek.

4. Verwijder vlekken met baking soda

Baking soda is een effectief middel om vlekken in uw oven te verwijderen. Meng baking soda met water totdat er een pasta ontstaat. Breng de pasta aan op de vlekken en laat het minstens een uur intrekken. Veeg daarna de pasta weg met een vochtige doek. Let op: bij hardnekkige vlekken kan het nodig zijn om de behandeling meerdere keren te herhalen.

5. Maak de ovenruit schoon

De ovenruit kan snel vies worden door spatten en vetresten. Maak deze regelmatig schoon om uw oven er fris uit te laten zien. Gebruik hiervoor een glasreiniger en een zachte doek of een spons. Spuit de glasreiniger op de doek of de spons en wrijf de ovenruit schoon.

6. Reinig de buitenkant van de oven

Vergeet ook de buitenkant van uw oven niet schoon te maken. Maak de buitenkant regelmatig schoon met een sopje van warm water en afwasmiddel om vlekken en vuil te verwijderen. Gebruik een zachte doek om de buitenkant van de oven af te nemen.

Conclusie

Het schoonmaken van uw oven kan een tijdrovende taak zijn, maar met de juiste tips en technieken wordt het een stuk eenvoudiger. Verwijder eerst de rekken en bakplaten en maak deze apart schoon. Gebruik een ovenreiniger voor de binnenkant en maak aangekoekte resten los met azijn. Verwijder vlekken met baking soda en maak de ovenruit grondig schoon. Vergeet tot slot niet om de buitenkant van de oven regelmatig schoon te maken. Met deze handige tips zorgt u ervoor dat uw oven weer straalt en hygiënisch is voor gebruik.