Wanneer je een drukke baan en sociaal leven hebt, schiet het huishouden er soms bij in. Hoe graag we ook in een opgeruimd huis leven, het is gewoonweg niet altijd mogelijk om alle huishoudelijke klusjes te doen in een volgeplande week. Sinds kort werk ik ook fulltime en merk ik dat als ik thuiskom midden in een rotzooi, dat niet positief werkt op mijn mentale gesteldheid. Ze zeggen natuurlijk ook niet voor niks: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Om deze reden gebruik ik mijn zondagen voor een uitgebreide opruimroutine. Op die dag doe ik de ‘grote’ huishoudtaken. Daarnaast zorg ik er de rest van de week voor dat ik s’ochtends voor m’n werk en s’avonds n m’n werk het huis netjes bijhoud. In dit artikel ga ik mijn zondagroutine voor het huishouden met jullie delen!

De zondagroutine

Als ik op zondag wakker word, ga ik er vroeg uit, want het is tijd voor mijn zondagroutine. Ik woon momenteel nog in een huis waarbij ik de wasmachine en badkamer deel, dus ik wil vroeg beginnen, zodat niet alles bezet is. Voordat ik aan de grote schoonmaak begin, zorg ik ervoor dat ik een lekker relaxed outfit aan heb, wat meestal een joggingbroek of legging is, met een zachte trui en sloffen. Verder zet ik een goede playlist aan op de box, en de routine kan beginnen.

Begin met de was

Het is verstandig om te beginnen met de taken die langer de tijd nodig hebben. Hierbij kun je vooral denken aan de was. Ik sorteer eerst alles op kleur en maak daar hoopjes van. Dan kan ik vervolgens gemakkelijk rondjes was draaien. Wanneer er een was klaar is, doe ik de was in de droger en hang een deel op en vervolgens weer een andere was erin. Ook stop ik hierbij alvast mijn beddengoed. Dit doe ik niet elke week, maar zeker wel elke twee weken.

Wanneer je de gelukkige eigenaar bent van een vaatwasmachine, is het goed om deze alvast in te pakken en aan te zetten. Aan het einde van de schoonmaak kun je het dan weer uitpakken.

Spullen terug op hun plek

In de loop van de week kan het gebeuren dat alle spullen op een andere plek terecht komen. Voordat ik aan stoffen of zuigen begin, zorg ik dat eerst alle spullen weer op hun eigen plek liggen. Hierbij kan je denken aan het opvouwen van kleding, opbergen van schoenen, tassen uitpakken, maar ook veel dingen weggooien. 

Stoffen

Als alle spullen weer op de juiste plek liggen, is het tijd om al het stof te verwijderen. Hier is nu perfect de ruimte voor, omdat alles weer goed ligt. Dit doe ik met een Swiffer, die kun je gewoon bij de supermarkt halen. Je koopt eenmalig de Swiffer en vervolgens hoef je enkel nog de stofdoekjes te kopen. Belangrijk is hierbij dat je alleen droge meubels afgaat en dat de Swiffer niet nat wordt. Ga dus ook niet eerst met een vochtig doekje werken en daarna met de Swiffer erover heen. Het stof krijg je dan niet meer weg en blijft vastplakken aan je meubels. 

Een doekje met sop

Als je al het stof verwijderd hebt, is het tijd voor een doekje met sop. Je kunt nu nogmaals over dezelfde meubels, maar ook over de eettafel en je keuken. Als je in plaats van een vaatwasser hebt, de afwas met de hand doet, is het aan te raden om nu alvast de afwas te doen en daarna met je sop door de keuken heen te gaan. Voor het sopje gebruik ik het merk Method. Ik koop dit zelf bij de Albert Heijn, maar het is vast in meerdere supermarkten te verkrijgen. 

Stofzuigen en dweilen

Stofzuigen en dweilen bewaar ik altijd voor het laatste moment. Tijdens het schoonmaken valt er vaak nog veel op de grond, dus dat kun je beter na afloop doen, anders blijf je bezig. Ik ben met stofzuigen en probeer hierbij ook goed de hoekjes mee te nemen en onder en achter de meubels te komen. Vervolgens dweil ik de vloer en zorg ik dat ik even de deur uitga, om bijvoorbeeld boodschappen te doen of ik lees een boek. Om de vloer mooi te houden, moet je het even de tijd geven om goed te drogen.

Plantjes verzorgen

Als alles weer schoon is, neem ik even de tijd om de plantjes goed te verzorgen. Ik heb veel vetplantjes, dus die hebben genoeg aan wekelijkse verzorging. Ik voorzie alle plantjes van water en koop af en toe een nieuw bloemetje voor in de vaas.

De (af)was opruimen

Tot slot eindig ik mijn routine met het opvouwen van de was en alles terugleggen in de kast. Daarnaast ruim ik ook de vaat op en is alles weer netjes!

Tot zover mijn wekelijkse schoonmaakroutine. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad en ik ben ook heel benieuwd wat jullie als routine hebben! Laat vooral een reactie achter in de comments 🙂

Wat mij betreft breekt één van de fijnste (huis)seizoenen aan: de herfst! Heerlijk cozy binnen zitten en je kamer weer gezellig maken voor het najaar. In de zomer is het in de stad vaak erg warm en ben ik niet heel veel binnen te vinden, en juist daarom kan ik zo gelukkig worden van het herfstige weer. Niet te koud, maar wel heel gezellig om met een dekentje en een kaarsje op de bank te zitten. Vooral dat laatste, de kaarsjes, vind ik heel fijn om weer aan te kunnen steken. In de zomer is dat toch niet helemaal mijn ding, terwijl ik juist zo van de lichtjes en verschillende geuren kan genieten! Ik laat jullie in dit artikel zien hoe ik mijn huisje om tover in herfstachtige sferen en wat ik heb aangeschaft. 

Woonkamer

De belangrijkste kamer voor de herfst is de woonkamer. Hier ben ik toch net wat vaker te vinden dan in de andere kamers. Ik zorg ervoor dat de banken voorzien worden van lekkere kleedjes en ik heb sindskort een mooi nieuw vloerkleed gekocht. Ik ben helemaal gek van het (populaire) printje en de kleuren. Onderstaande afbeelding is niet mijn huis, maar wel eenzelfde soort vloerkleed. Het vloerkleed is geschikt voor alle seizoenen, maar juist nu het weer wat kouder wordt, vind ik het heerlijk om met je voeten op een zacht kleed te kunnen zitten. Daarnaast zet ik in de woonkamer wat herfstige kaarsjes en kies ik bloemen die de kleuren hebben van de herfst. Denk aan oranje, bruin en geel.

Slaapkamer

Ook de slaapkamer kan voorzien worden van decoraties die het net een wat meer herfstachtige look geven. Ik ben er zelf niet zo van om het in Halloween sferen te versieren, maar dat wordt ook veel gedaan. Als je dat graag wilt, is het goed om op Pinterest inspiratie op te doen! Ik zelf vind het leuker om een nieuw dekbedovertrek te kopen in een aarde-achtige toon en decoreer de kamer met lekkere geurkaarsen. Ook leg ik een dik plaid op het bed, met wat extra kussentjes. En uiteraard een goed boek!

Keuken

In de keuken kun je natuurlijk niet zo veel doen qua decoratie, maar toch breng ik daar ook wat herfstachtige sferen aan. Dit doe ik op een natuurlijke manier, namelijk door herfst groente en fruit te kopen. Denk hierbij aan mandarijntjes, pompoenen, aardappelen, aubergine, sinaasappels enzovoorts. Ook zet ik vaak in de keuken een mooie vaas met bloemen of gezellige plantjes. Dit soort kleine dingen, maken vaak al een groot verschil!

Ben jij ook iemand die zijn huis inricht op het seizoen? Laat een reactie achter in de comments, en laat weten wat jij allemaal doet!

Ben je toe aan je eigen plekje of wil je gaan samenwonen met je vriend of vriendin? Dan ben je vast al aan het rondkijken voor een mooi appartement. Ik weet er zelf alles van, want ik ben samen met mijn vriend op zoek naar een huurappartement in de Randstad. In de Randstad is een woning vinden momenteel ontzettend lastig. Naast dat de prijzen erg hoog liggen, krijg je ook nog eens weinig terug voor je geld. Ondanks de hoge prijzen, willen we onze criteria niet verlagen. Juist omdat we zo’n smak met geld gaan betalen, willen we een appartement dat binnen ons perfecte plaatje past. Wij zijn zeker niet de enige met dit probleem (dat weet ik onder andere door de druk bezochte bezichtigingen 🙂 ). Ik wil jullie daarom graag meenemen in onze zoektocht, zodat, als je in hetzelfde schuitje zit, je wat hebt aan onze ervaringen! 

Maak een lijstje met eisen

Voordat je je meteen op Funda en Huurexpert stort, is het verstandig om eerst een lijstje met jullie eisen op te stellen. Je hoeft je hier natuurlijk niet volledig aan te houden en je kunt er best van afwijken als je verder in het proces zit, maar het helpt je wel om op rij te krijgen wat je precies wilt en of het realistisch is. Natuurlijk wil ik graag in de Randstad wonen, midden in het centrum met een tuin en balkon voor 900 euro inclusief, maar dat is niet realistisch. Een lijstje helpt je om het vanuit een breder perspectief te zien. Ben je vrij nieuw in de huizenmarkt? Ga dan eens met je lijstje aan de slag op een website zoals Funda. Je kunt onder de filters je eisen invullen en op die manier zien of je criteria realistisch zijn. Komen er bijna geen of helemaal geen zoekresultaten uit? Dan heb je waarschijnlijk te onrealistische eisen. Pas je lijstje wat aan, zodat je iets ruimer in je keuze zit.

Ga eerst een tijdje sparen

Als je in de luxepositie zit dat je niet acuut een appartement nodig hebt, is het aan te raden om eerst een spaarbedrag op te bouwen. Het is uiteraard persoonsafhankelijk, maar het vertrekken naar een huurappartement kost juist op het begin even veel geld. Je moet hierbij denken aan een heel interieur, een borgsom (soms wel twee keer de huur) en de huurprijs van de eerste maand. Dit kan neerkomen op een bedrag van rond de 5.000-7.000 euro. Als je de gelukkige eigenaar bent van een ruime spaarrekening dan is het natuurlijk geen probleem. Voor ons geldt dat niet en dus hebben we besloten eerst nog een paar maanden te sparen alvorens we verder gaan zoeken.

Inkomenseis

Het is goed om te weten dat voor veel huurappartementen een inkomenseis geldt. De inkomenseis verschilt van appartement tot appartement. Soms bepaalt de makelaar de eis en soms de particulier. In de Randstad waar wij zoeken verschilt het van twee keer de huur tot wel vier keer de huur. En over het algemeen mag je dat samen verdienen, maar in sommige gevallen moet 75% van één inkomen afkomen. Zeker dus iets om van tevoren in gedachten te houden!

Het zoekproces

Als je de bovenstaande punten hebt doorlopen, is het tijd voor het zoekproces. Wij hebben dat voor nu even gestaakt, maar hebben het wel een maand gedaan. Hoe je zoekt is een beetje afhankelijk van hoe serieus je op zoek bent. Hieronder bespreek ik een aantal websites die ik heb gebruikt tijdens het zoekproces.

Funda

Als je nog niet heel zeker van je zaak bent, kun je beter alleen op gratis platforms zoeken. Een goede gratis website is funda.nl. Hierop zijn veel verschillende makelaars en particulieren actief en de advertenties zien er altijd netjes en volledig uit. Je hoeft verder ook geen account aan te maken en komt gemakkelijk in contact met de verhuurder. Daarbij is het gewoon heel prettig dat je er niks voor hoeft te betalen. Dit platform heb ik in de oriënterende fase gebruikt, maar gebruik ik ook nog steeds als ik echt op zoek ben. 

Huurexpert

Op Funda vond ik voor mijn gevoel niet genoeg mogelijkheden en daarom ben ik gaan kijken op huurexpert.nl. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een gratis platform, maar zodra je meer informatie wilt, wordt er om je account gevraagd. Een account aanmaken is ook nog niet voldoende, want Huurexpert vraagt een bepaald bedrag per week of maand. Ik heb zelf tijdelijk een abonnement gehad en betaalde per twee weken 15 euro. Dit was op zich wel de moeite waard, want ik ben bij veel appartementen terecht gekomen, maar het is wel goed om te weten dat Huurexpert een tussenpartij is. Je wordt dus vanuit hun weer doorgestuurd  naar een andere website. Soms moet je ook weer geld betalen op de doorgestuurde website. Dus in sommige gevallen is het fijn in gebruik, maar niet altijd. 

Esteon

Esteon.com is visueel gezien prachtig. Daarnaast kun je na het aanmaken van een account je criteria invullen en aan de hand daarvan kom je in een soort Tinder terecht. Vind je een appartement leuk? Swipe naar rechts. Niks voor jou? Swipe naar links. Wanneer je een appartement accepteert, wordt er gecheckt of je in aanmerking komt. Op die manier vind je jouw match! Ik heb één keer een match gehad, maar op dat moment moet je wel een betaald account aanmaken. Dus niet helemaal gratis!

De bezichtiging

Wanneer je via een website je droomappartement hebt gevonden, en je een akkoord hebt gekregen van de makelaar, is het tijd voor het inplannen van een bezichtiging. Ik weet alleen hoe het er in de stad aan toegaat, maar daarbij is het vooral de makelaar die laat weten hoe laat er een bezichtiging is en moet jij je daaraan aanpassen. Daarnaast stonden we soms met dertig mensen tegelijk in een appartement van 50m2. Een makelaar die ik later sprak, vond dit enkel weg dom, omdat met hoe meer mensen je in een appartement staat, hoe kleiner het lijkt! Daarbovenop kreeg je helemaal geen persoonlijke aandacht. We hebben ook bezichtigingen gehad waar we alleen waren met de makelaar. Daar ging uiteraard ook onze voorkeur naar uit. 

Het is goed om tijdens een bezichtiging voldoende foto’s en filmpjes te maken. Hierdoor kan je het erna nog eens goed bekijken en je kunt het doorsturen naar vrienden of familie. Het is altijd goed om hun mening te vragen, al moet je je er niet volledig door laten leiden!

De huurovereenkomst

Alhoewel wij nog geen officiële huurovereenkomst hebben getekend, zijn we wel al een keer zo ver gekomen dat we alle formulieren in orde moesten maken. Dit moesten we doen om de aanvraag in te dienen. Vergis je hier niet in, want het was ontzettend veel werk. We moesten een lang aanvraagformulier invullen voor de makelaar. Hierin moest veel gedetailleerde informatie worden ingevuld. Denk aan persoonlijke informatie, maar ook waar je nu werkt, wat je verdient en waar je nu woonzaam bent. Verder moesten we onze contracten sturen, kopie van id’s, drie salarisstroken, een bewijs van storting van het salaris, werkgeversverklaringen en woningsverklaringen. Een hele administratie dus! Dit kun je alvast voorbereiden door het een en ander klaar te maken. Soms moet je heel snel handelen, omdat het vaak gaat om wie het snelst is. Dan kun je maar beter alles klaar hebben liggen. 

Tot zover zijn wij in het proces gekomen. Ik ga jullie uiteraard op de hoogte brengen als we een volgende stap maken. Laat het vooral weten als jij al een appartement hebt, welke stappen je hebt doorlopen en 

Als je aan de universiteit of hogeschool studeert, dan zul je merken dat je veel uren thuis doorbrengt. Naast enkele colleges per week wordt er van je verwacht dat je de rest van de uren aan zelfstudie doet. Voor de een is dat heel gemakkelijk en de ander heeft daar weer wat meer moeite mee. Zelfstandig studeren gaat ook niet vanzelf goed en er zijn veel factoren waardoor je afgeleid wordt of waardoor je uitstelgedrag vertoont. Een van de belangrijkste factoren is je werkomgeving. De omgeving waarin je gaat leren moet aan een aantal eisen voldoen, wil je echt het optimale uit je studie uren halen. Ik ga je in dit artikel een aantal tips geven. Hierbij wel zeggende dat het voor iedereen anders is en de een zich veel beter kan concentreren dan de ander. Bedenk er dus goed bij wat voor jou het beste werkt.

Zorg voor een opgeruimde omgeving

Een van de belangrijkste tips is dat je in een opgeruimde omgeving moet gaan studeren. Je zult merken dat dit heel veel rust geeft, zowel in je kamer als in je hoofd. Zorg ervoor dat je je studeerkamer de avond ervoor al netjes hebt gemaakt. Er is niets zo vervelend als willen beginnen met studeren en vervolgens eerst nog twee uur aan het opruimen zijn. Haal alle rommel weg en maak je bureau goed schoon. Op die manier kan je rustig en clean aan je studeersessie beginnen.

Een rustige omgeving

Voor een goede studiedag zul je op zoek moeten gaan naar een rustige omgeving. Als je graag thuis in je studeerkamer werkt, zorg er dan voor dat je niet gestoord kan worden. Het liefst heb je een deur, waarop je ook nog eens een kaartje kunt hangen dat je niet gestoord wilt worden. Of stuur je huisgenoten even een berichtje dat je vandaag een drukke studiesessie hebt en dat ze je even niet kunnen storen. Daarnaast moet je er ook opletten dat je niet te veel afleidende spullen in je studeerkamer hebt staan. Het liefst hou je het op een minimalistisch interieur en heb je dus alleen de nodige spullen in je kamer staan.

De juiste stoel en tafel

Het is misschien iets dat je over het hoofd zou zien, maar een goede stoel en tafel zijn hele belangrijke componenten van de ideale studeerkamer. Als je dagenlang moet studeren voor bijvoorbeeld een tentamenweek, dan kan je vervelende rugklachten krijgen wanneer je niet een goede stoel of tafel hebt. Kijk dus niet alleen naar het design en uiterlijk van je stoel en tafel, maar kijk ook echt naar de juiste hoogte. Bij de stoel is het van belang dat je met je voeten op de grond komt en in een hoek van negentig graden met je rug tegen de leuning kunt zitten.

Deze drie tips hebben mij heel erg geholpen tijdens lange studeerdagen. Heb jij ook nog goede tips voor de ideale studeerkamer of studeersessie? Laat het dan vooral weten in de reacties!

Een minimalistisch interieur is tegenwoordig een veel gevolgde trend. De naam zegt het al: het is een interieur waarbij je alleen het nodige in je huis hebt staan en met een minimum aan meubels te werk gaat. De gedachte hierachter is dan ook ‘less is more’. Ofwel: hoe minder spullen in je huis, hoe meer stijl. Toch klinkt het misschien makkelijker dan dat het in werkelijkheid is. ‘Kill your darlings’ zeggen ze ook wel eens. Je zult meubels of spullen die overbodig zijn, de deur moeten wijzen. Hoe je dat doet en hoe je het best een minimalistische stijl kunt creëren, dat leg ik je in dit artikel uit!

Het juiste kleurenpalet

Een van de belangrijkste factoren die een interieur minimalistisch maakt, zijn de kleuren. Als je een minimalistische stijl wilt creëren, zul je gebruik moeten maken van weinig en rustige kleuren. Denk hierbij aan grijstonen, met een afwisseling van wit of zwart. Wanneer je gaat voor een licht geheel, kun je wel bijvoorbeeld een aantal accessoires met een felle kleur rood, geel of een andere kleur naar keuze kiezen. Een wild kleurenpalet zal er juist voor zorgen dat het wat chaotischer oogt en dat past minder goed bij de minimalistische stijl.

Een opgeruimd huis

De minimalistische stijl zal je niet krijgen, als er te veel rommel in je huis ligt. Als je zo’n interieur wilt, zul je er dus een nette levensstijl op na moeten houden. Maak er een routine van en zorg ervoor dat je elke dag een momentje of misschien meerdere momenten de tijd neemt om het huis netjes en schoon te houden. Je wilt alleen de nodige spullen in het zicht hebben. Ik heb laatst een aantal lifehacks opgeschreven, die je erbij kunnen helpen om je huis netjes te houden. Voor degene die dit graag snel gedaan willen hebben, heb ik ook nog een handig artikel waarover ik schrijf over het fenomeen speed cleaning. Ofwel in een mum van tijd je huis schoonmaken!

Natuurlijke lichtinval

Bij een minimalistisch interieur wil je liever geen warme en gele lichten. Kies eerder voor wat koudere, blauwe lichten of bij voorkeur voor natuurlijk lichtinval. Zorg dus voor veel en grote ramen en scherm ze niet te veel af. Je wilt juist zo veel mogelijk licht naar binnen krijgen, zodat je het zo min mogelijk hoeft na te bootsen door middel van lampen. In de avonden kun je kiezen voor de wat meer koude en blauwe lichten.

Hou jij ook van een minimalistische stijl? Of heb je zelf een minimalistisch interieur? Ik praat er graag met je over verder hieronder in de reacties!

Soms is het gewoon even heerlijk om je ogen te sluiten en weg te dromen bij de mooiste slaapkamers. Ook al is het een ‘ver-van-je-bed-show’ ;), het kan echt geen kwaad om voor heel even te doen alsof alles mogelijk is en je klaar bent voor het droomhuis van je leven. Deze inspiratie halen we natuurlijk nergens liever vandaan dan bij Pinterest. Ga er maar lekker even voor zitten en geniet ervan!

Hoe zou jouw perfecte slaapkamer eruit komen te zien? Laat het vooral achter hieronder in de reacties!

Of je nu gaat studeren of gewoon graag op jezelf wilt gaan wonen, bijna iedereen gaat weleens in zijn leven op kamers. Ikzelf was achttien toen ik op mezelf ging wonen en ik heb er eigenlijk nooit een moment spijt van gehad. Toch komt er wel het een en ander bij kijken. Je moet natuurlijk maandelijks huur gaan betalen, maar ook boodschappen en ander soort abonnementen. Daarnaast zal je in een keer een groot bedrag kwijt zijn aan je interieur en niet te vergeten de borgsom. Om je een beetje voor te bereiden op deze redelijk grote stap in je leven, zal ik in dit artikel proberen te schetsen wat je ongeveer per maand kwijt zult zijn. Daarnaast zal ik ook aandacht geven aan de eenmalige grote kosten. Op deze manier krijg je hopelijk een goed beeld ervan en kun je voorbereid op zoek gaan naar je eigen plekje!

Eenmalige en grote kosten

De grootste hap uit je rekening zullen de eerste eenmalige kosten zijn. Het ligt er natuurlijk aan hoe groot je kamer is die je gaat huren, maar je zult toch het een en ander moeten aanschaffen. Voor mij was dat een bed, een kledingkast, spiegel, een bank, tafel, stoelen, gordijnen, beddengoed, handdoeken, handige keukenkast, oven, servies, pannen, keukengerei en natuurlijk leuke decoraties. Maar soms zal je ook een wasmachine, droger en koelkast moeten aanschaffen. Dit ligt maar net aan je huurwoning en dit zul je dus even per huisbaas moeten informeren. Naast deze kosten moest ik ook een borgsom betalen van eenmalig de huur. Soms kan dit ook tweemaal de huur zijn, dus hier kan je rekening mee houden. Ervan uitgaande dat je een huur van 400 euro per maand betaalt, komen we uit op de volgende eenmalige kosten:

  • Borgsom: 400 euro (eenmalig de huur)
  • Interieur: 400-800 euro (zonder wasmachine, droger en koelkast)

Ik was toentertijd als achttienjarige wel veel minder kwijt. Ik had het geluk dat mijn ouders de borg wel wilden betalen. En wat betreft het interieur heb ik heel veel gekregen van zussen of vriendinnen. Het bed dat had ik al. De kledingkast, spiegel, bank en het servies heb ik gekregen. En de rest van de spullen heb ik goedkoop bij IKEA gehaald of op Marktplaats. Als student wil je gewoon dat je de benodigde spullen hebt en het er gezellig uitziet. Dure merken wat betreft interieur zijn dan nog niet zo belangrijk. Althans als ik voor mijzelf spreek. Daarbij is het natuurlijk een klein kamertje en zal een grote dure bank geeneens passen.

Maandelijkse (terugkerende) kosten

Naast de eenmalige en grote kosten heb je ook de maandelijkse kosten die iedere maand weer terugkeren. Voordat je op kamers gaat zal je je dus moeten afvragen of je wel genoeg verdient om die maandelijkse kosten elke keer weer te betalen. Allereerst heb je natuurlijk de huurkosten, daarbij komt het internet en je telefoonabonnement. Ikzelf heb dan ook nog een Spotify, Videoland en sportschoolabonnement. De grootste kosten die er dan nog bij komen zijn de boodschappen. Het ligt er natuurlijk aan waar je boodschappen doet en wat voor producten je koopt, maar ik ben zelf 50 euro per week kwijt. Ervan uitgaande dat dit al je kosten zijn, komen we op de volgende maandelijkse kosten uit:

  • Huur: 400 euro
  • Boodschappen: 200 euro
  • Internet: 7 euro (als je het met huisgenoten kunt delen)
  • Telefoon: 20 euro
  • Spotify: 10 euro
  • Videoland: 10 euro
  • Sportschool: 30 euro

Dit is natuurlijk een grove schets van hoeveel je kwijt kunt zijn. Sommige zullen ook nog zorgtoeslag, collegegeld, boeken, auto, verzekering en tandarts moeten betalen. Dat zal je er dan bij moeten rekenen. Daarbij krijgen andere juist weer huurtoeslag (als je een eigen voordeur hebt) of misschien een bijdrage van je ouders. Het is dus erg persoonlijk en voor iedereen weer anders. Dit is in ieder geval wat ik ongeveer kwijt ben per maand. En daarnaast komen natuurlijk nog genoeg andere kosten, zoals vakantie, kleding en noem maar op. Het is dus wel van belang dat je genoeg werkt en verdient om fijn op jezelf te kunnen wonen. Je wilt natuurlijk niet eindelijk midden in de stad wonen, maar vervolgens geen cent meer hebben om wat leuks te kunnen doen. Denk dus goed na voordat je definitief wat gaat huren, maar als je het eenmaal voor elkaar krijgt, zul je zeker geen spijt krijgen!

Woon jij ook op jezelf? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!

Soms kom je bij iemand thuis en dan ziet het er meteen netjes en opgeruimd uit. Ik vroeg me dan wel eens af waar diegene al haar spullen liet. Alhoewel ik wel hou van een minimalistische stijl, kan ik toch een hoop spullen tot mijn verzameling rekenen. Totdat ik het boek Opgeruimd! van Marie Kondo las. Er ging een wereld voor me open. Dankzij haar zogenoemde ‘Konmari methode’ veranderde ik in een opruim prinses en oogt mijn huis (bijna) altijd netjes. Ik zal je in dit artikel meenemen in een aantal van haar bevindingen.

Gooi alles weg wat je niet nodig hebt

Het klinkt misschien voor de hand liggend en eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Alles weggooien wat je niet meer nodig hebt, is niet zo vanzelfsprekend voor iedereen. Ik was daar zelf ook een ramp in. Tijdens het opruimen verzon ik de een naar de andere smoes: “Oh, dat ga ik nog wel een keer nodig hebben” of “Nee, dat kan ik echt niet weggooien, daar heb ik zoveel herinneringen aan”. En natuurlijk moet je niet je dierbaarste herinneringen de weg naar de prullenbak wijzen, maar we kunnen volgens Marie Kondo best wel wat strenger voor onszelf zijn. Neem alle spullen even in je handen en denk oprecht na of je iets nog wel nodig hebt en of je er echt van houdt. Als je die twee vragen met ja kunt beantwoorden, dan kan je het terug in de kast leggen. Zo niet? Weg ermee!

Maak geen gebruik meer van opbergdozen

Je kent het wel: Je hebt besloten een grote opruimbeurt te houden en haalt snel nog even bij de Ikea tien opbergdozen. Dit is volgens Marie Kondo een no-go. Volgens haar zorgen opbergdozen ervoor dat je een goed excuus hebt om je rommel en frutsels toch nog te bewaren en in de opbergdoos te stoppen. Maar wat moet je dan zonder opbergdozen? Daar is volgens haar maar één oplossing voor: weggooien.

Ruim elke dag een beetje op

Sinds ik elke dag een beetje opruim, heeft dat zoveel meer rust gebracht. Eerst liet ik het altijd uit de hand lopen en als er dan een vriendin langs kwam was het grote stress. Marie Kondo is natuurlijk niet de eerste die met deze tip komt, maar door haar ben ik het wel gaan proberen en is het in mijn routine gekomen. Ik hou het huis nu gewoon de hele tijd bij, waardoor het ten eerste een gewoonte is geworden en ten tweede het veel minder werk lijkt. Als je lang wacht met opruimen, stapelt het zich op en wordt het een enorme klus. Hierdoor ga je het ook alleen maar vervelender vinden. Als je ervoor zorgt dat het in je routine komt, dan is het maar een klein klusje dat je zo hebt gedaan!

Deze drie tips vond ik het beste en bepalen wel de kern van het concept. Maar in het boek zelf staan nog veel meer praktische tips. Ze heeft ook nog een vervolgboek geschreven Spark Joy. Die staat nog op bij to-do lijstje! Laat je even weten in de reacties weten wat jij van de tips vindt? En of je ook van plan bent het boek te lezen? Ik ben benieuwd!

Je ziet het overal voorbij komen: marmeren meubels, accessoires en noem maar op. Wij zijn er ook helemaal gek van. En daarom zetten we met liefde een aantal marmeren items voor je op een rijtje, waar je helemaal bij kan wegdromen. Laat je in de reacties even achter welk item jouw favoriet is?

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar het biedt voor veel mensen een uitkomst: speed cleaning. Zoals de naam al zegt, gaat dit over ‘snel opruimen’. Opruimen is voor de een een ontspannen moment van de dag, maar voor de ander iets dat je niet met liefde doet, maar toch gedaan moet worden. En voor de laatste onder ons, is speed cleaning de perfecte oplossing. Snel, maar wel effectief! Opruimen is eigenlijk nog nooit zo makkelijk geweest. In 10 stappen is je hele huis weer spik en span.

Stap voor stap
Als je doet aan speed cleaning werk je volgens een aantal stappen je hele huis schoon. Of je nu in een studentenkamer woont of een grote villa, het is voor iedereen hetzelfde. Alleen zal de een er wat langer over doen dan de ander. Ik zal hieronder de stappen met je doornemen. Probeer het vooral gewoon eens uit en je zal merken hoe goed het werkt. Zelf doe ik dit een keer in de week en de rest van de week hou ik het huishouden gewoon een beetje bij.

1. Beddengoed afhalen en samen met ander wasgoed in de wasmachine
Allereerst haal je je beddengoed van je bed af, denk aan je hoes, dekbed, kussenhoezen en eventueel nog andere lakens. Neem dat mee met je andere wasgoed en draai een aantal wasjes. In de tijd dat de was draait, kun je door met de volgende stappen.

2. De afwas
Als de wasmachine aanstaat is het tijd voor de afwas. Je kunt de hele berg die je nog hebt staan in het sop gooien en een goede boenbeurt geven. Ben je de gelukkige eigenaar van een vaatwasser? Dan kun je die inladen en aanzetten voor een wasbeurt.

3. Keuken schoonmaken
Wanneer de afwas is gedaan of de vaatwasser aan het draaien is, kun je de keuken gaan schoonmaken. Haal alles van je aanrecht af en zet je aanrecht even goed in het sop. Haal vervolgens met een doekje al het overtollige sop weer weg. Doe hetzelfde met je fornuis, oven, koelkast en andere machines. Let hierbij natuurlijk wel op dat je de juiste sop gebruikt. Ik gebruik zelf vaak allesreiniger, omdat dat vaak op alles wel goed werkt.

4. Beddengoed in de droger
Afhankelijk van hoe snel je de vorige stappen hebt doorlopen en hoe snel je wasmachine de was draait, kun je nu je beddengoed (en eventueel wasgoed) in de droger doen. Dit kan dan drogen terwijl jij ondertussen verder gaat met de volgende stappen.

5. Woonkamer opruimen
Door de week heen laat je overal wel wat slingeren. En dus hoog tijd om alles even aan kant te maken. Ruim alle rommeltjes op en leg alles weer op de goede plek. Haal daarbij even een stoffer of doekje over de vensterbank, je tv-meubel, de televisie, de salontafel enzovoorts.

6. Plantjes water geven
Als je planten in je huis hebt staan, is het tijd om die nu wat water te geven. Op het moment dat je planten dagelijks aandacht nodig hebben en je het speed cleanen maar een keer per week doet, moet je daar natuurlijk wel even rekening mee houden. Nog geen planten in je huis? Lees dan nog even ons laatste artikel over een botanisch interieur!

7. Slaapkamer schoonmaken
Terwijl de droger nog aanstaat, kun je de slaapkamer gaan schoonmaken. Ruim ook hier alle spulletjes weer op, leg de stapel kleding die je verzameld hebt de afgelopen week weer terug in de kast en haal ook hier de stoffer en een doekje overal weer even overheen.

8. Stofzuigen
Nu je overal de stoffer overheen hebt gehaald, kun je de stofzuiger uit de kast halen. Doe dit echt pas als een van de laatste dingen, want je wilt al het stof en vuil dat je met je doekje of stoffer op de grond hebt laten vallen, nu op zuigen. In deze stap kan je dus het hele huis stofzuigen, of in ieder geval die kamers die jij nodig vindt.

9. Badkamer schoonmaken
Trek je schoonmaakhandschoenen maar aan, want het is tijd voor de badkamer. Zet je toilet in het bleekwater en maak hiermee ook je bad en wastafel schoon. Zet al je spulletjes weer netjes in de kastjes en maak met een natte dweil de vloer nog even schoon. Als finishing touch zet ik wel eens wat lekkere geurkaarsjes aan, dit geeft een nog schoner gevoel!

10. Bed opmaken en wasgoed terug in de kast
Tot slot kun je (als de droger ondertussen klaar is) het bedden- en wasgoed weer uit de droger halen. Maak je bed weer netjes op en leg al het wasgoed weer terug in de kast. Heb je gebruik gemaakt van de vaatwasser? Dan kan je deze ook nog even uitpakken. En je bent klaar!

En zo ben je in een mum van tijd (afhankelijk van de grootte van je huis) klaar met schoonmaken. Ik zelf heb altijd een heerlijk gevoel achteraf als alles weer netjes aan kant is. Ik ben erg benieuwd of je het hebt uitgetest en wat je ervan vond. Laat het vooral hieronder weten in een reactie!

In veel huizen zijn ze niet meer weg te denken: planten. Planten brengen sfeer in een huis, maken het knus en gezellig en zorgen (niet onbelangrijk) voor extra zuurstof. Tegenwoordig hebben we allemaal wel een paar plantjes in ons huis staan en kunnen we dan ook wel zeggen dat er een trend gaande is. Denk maar aan de cactustrend, maar ook niet te vergeten de bamboe bladeren die op ieder behang te vinden zijn. Toch is dit niet iets nieuws. Een interieur vol met planten wordt namelijk ook wel een botanisch interieur genoemd. Nog nooit van gehoord? No worries. In deze blog leggen we je alles uit over wat een botanisch interieur is, maar vooral hoe je je eigen interieur ermee kunt stylen. Tijd voor wat woonkamer inspiratie!


Wat is een botanisch interieur?
‘Botanisch’ betekent letterlijk plantkunde. Het is dan ook niet voor niks dat het alles met planten te maken heeft. Zo heb je veel botanische tuinen die vol staan met allerlei soorten planten. Maar ook een interieur kan botanisch zijn. Hierbij is het dus vanzelfsprekend dat je veel verschillende soorten planten in je interieur verwerkt. Dit zijn uiteraard echte planten, maar je kunt het ook aanvullen met details. Denk aan planten die verwerkt zijn in het behang of schilderijen van planten. Ben je niet geboren met groene vingers? Dan kun je natuurlijk gaan voor een namaak plant. Toch het botanische gevoel, maar een stuk minder werk.

De kern van een botanisch interieur zijn de planten, maar daarnaast kan het uit meerdere facetten bestaan. Een goede combinatie bijvoorbeeld is hout. Hout is ook een natuurproduct en sluit daarom perfect aan bij de planten. Denk aan een mooie houten vloer of houten meubelen. Juist de lichte kleuren doen het goed. Hierbij kan je gaan voor een lichtbruine houten vloer of juist lichtgrijs.

Oog voor detail
Het leuke aan botanisch interieur zijn de kleine details die je ermee in je interieur kunt stoppen. Een stuk behang met bamboe bladeren print of juist een aantal fotolijsten aan de muur met een cactus poster. Je hoeft met een botanisch interieur niet per se een huis overvol met planten te nemen. Juist de kleine details doen het hem!

Zorg goed voor je plantjes
Wat je absoluut niet wilt, zijn natuurlijk dood, hangende en uitgedroogde planten. Dit zal je interieur en de sfeer in het huis niet ten goede komen. Het is daarom wel belangrijk dat je enigszins verstand hebt van planten of wat kennis opdoet. Je hoeft niet van goeden huize te komen om dit snel onder de knie te krijgen. Sommige planten moet je bijvoorbeeld elke dag water geven en andere maar eens in de zoveel tijd. Ook kan de ene plant wat beter tegen veel zonlicht dan de andere. Het is een kwestie van even informeren wat voor plant het is en Google doet de rest!

Zie je het verzorgen van planten nou echt niet zitten? En gaat een plant al dood als je er alleen maar naar kijkt? Dan is het misschien geen goed idee om je huis vol met planten te zetten die dagelijks verzorging nodig hebben. Tegenwoordig zijn er ook genoeg mooie namaak planten te koop. Zoek ze wel zorgvuldig uit, zodat je niet van verre af al ziet dat je namaak planten in huis hebt staan. Als je een paar mooie aan de haak slaat, zal niemand er erger in hebben. Fake it till you make it!

Heb je ook al helemaal zin gekregen om je interieur een make-over te geven en vol te zetten met mooie plantjes? Dat dachten we al. Op onze Pinterest hebben we daarom de mooiste plaatjes voor je verzameld!