Als je aan de universiteit of hogeschool studeert, dan zul je merken dat je veel uren thuis doorbrengt. Naast enkele colleges per week wordt er van je verwacht dat je de rest van de uren aan zelfstudie doet. Voor de een is dat heel gemakkelijk en de ander heeft daar weer wat meer moeite mee. Zelfstandig studeren gaat ook niet vanzelf goed en er zijn veel factoren waardoor je afgeleid wordt of waardoor je uitstelgedrag vertoont. Een van de belangrijkste factoren is je werkomgeving. De omgeving waarin je gaat leren moet aan een aantal eisen voldoen, wil je echt het optimale uit je studie uren halen. Ik ga je in dit artikel een aantal tips geven. Hierbij wel zeggende dat het voor iedereen anders is en de een zich veel beter kan concentreren dan de ander. Bedenk er dus goed bij wat voor jou het beste werkt.

Zorg voor een opgeruimde omgeving

Een van de belangrijkste tips is dat je in een opgeruimde omgeving moet gaan studeren. Je zult merken dat dit heel veel rust geeft, zowel in je kamer als in je hoofd. Zorg ervoor dat je je studeerkamer de avond ervoor al netjes hebt gemaakt. Er is niets zo vervelend als willen beginnen met studeren en vervolgens eerst nog twee uur aan het opruimen zijn. Haal alle rommel weg en maak je bureau goed schoon. Op die manier kan je rustig en clean aan je studeersessie beginnen.

Een rustige omgeving

Voor een goede studiedag zul je op zoek moeten gaan naar een rustige omgeving. Als je graag thuis in je studeerkamer werkt, zorg er dan voor dat je niet gestoord kan worden. Het liefst heb je een deur, waarop je ook nog eens een kaartje kunt hangen dat je niet gestoord wilt worden. Of stuur je huisgenoten even een berichtje dat je vandaag een drukke studiesessie hebt en dat ze je even niet kunnen storen. Daarnaast moet je er ook opletten dat je niet te veel afleidende spullen in je studeerkamer hebt staan. Het liefst hou je het op een minimalistisch interieur en heb je dus alleen de nodige spullen in je kamer staan.

De juiste stoel en tafel

Het is misschien iets dat je over het hoofd zou zien, maar een goede stoel en tafel zijn hele belangrijke componenten van de ideale studeerkamer. Als je dagenlang moet studeren voor bijvoorbeeld een tentamenweek, dan kan je vervelende rugklachten krijgen wanneer je niet een goede stoel of tafel hebt. Kijk dus niet alleen naar het design en uiterlijk van je stoel en tafel, maar kijk ook echt naar de juiste hoogte. Bij de stoel is het van belang dat je met je voeten op de grond komt en in een hoek van negentig graden met je rug tegen de leuning kunt zitten.

Deze drie tips hebben mij heel erg geholpen tijdens lange studeerdagen. Heb jij ook nog goede tips voor de ideale studeerkamer of studeersessie? Laat het dan vooral weten in de reacties!

Een minimalistisch interieur is tegenwoordig een veel gevolgde trend. De naam zegt het al: het is een interieur waarbij je alleen het nodige in je huis hebt staan en met een minimum aan meubels te werk gaat. De gedachte hierachter is dan ook ‘less is more’. Ofwel: hoe minder spullen in je huis, hoe meer stijl. Toch klinkt het misschien makkelijker dan dat het in werkelijkheid is. ‘Kill your darlings’ zeggen ze ook wel eens. Je zult meubels of spullen die overbodig zijn, de deur moeten wijzen. Hoe je dat doet en hoe je het best een minimalistische stijl kunt creëren, dat leg ik je in dit artikel uit!

Het juiste kleurenpalet

Een van de belangrijkste factoren die een interieur minimalistisch maakt, zijn de kleuren. Als je een minimalistische stijl wilt creëren, zul je gebruik moeten maken van weinig en rustige kleuren. Denk hierbij aan grijstonen, met een afwisseling van wit of zwart. Wanneer je gaat voor een licht geheel, kun je wel bijvoorbeeld een aantal accessoires met een felle kleur rood, geel of een andere kleur naar keuze kiezen. Een wild kleurenpalet zal er juist voor zorgen dat het wat chaotischer oogt en dat past minder goed bij de minimalistische stijl.

Een opgeruimd huis

De minimalistische stijl zal je niet krijgen, als er te veel rommel in je huis ligt. Als je zo’n interieur wilt, zul je er dus een nette levensstijl op na moeten houden. Maak er een routine van en zorg ervoor dat je elke dag een momentje of misschien meerdere momenten de tijd neemt om het huis netjes en schoon te houden. Je wilt alleen de nodige spullen in het zicht hebben. Ik heb laatst een aantal lifehacks opgeschreven, die je erbij kunnen helpen om je huis netjes te houden. Voor degene die dit graag snel gedaan willen hebben, heb ik ook nog een handig artikel waarover ik schrijf over het fenomeen speed cleaning. Ofwel in een mum van tijd je huis schoonmaken!

Natuurlijke lichtinval

Bij een minimalistisch interieur wil je liever geen warme en gele lichten. Kies eerder voor wat koudere, blauwe lichten of bij voorkeur voor natuurlijk lichtinval. Zorg dus voor veel en grote ramen en scherm ze niet te veel af. Je wilt juist zo veel mogelijk licht naar binnen krijgen, zodat je het zo min mogelijk hoeft na te bootsen door middel van lampen. In de avonden kun je kiezen voor de wat meer koude en blauwe lichten.

Hou jij ook van een minimalistische stijl? Of heb je zelf een minimalistisch interieur? Ik praat er graag met je over verder hieronder in de reacties!

Soms is het gewoon even heerlijk om je ogen te sluiten en weg te dromen bij de mooiste slaapkamers. Ook al is het een ‘ver-van-je-bed-show’ ;), het kan echt geen kwaad om voor heel even te doen alsof alles mogelijk is en je klaar bent voor het droomhuis van je leven. Deze inspiratie halen we natuurlijk nergens liever vandaan dan bij Pinterest. Ga er maar lekker even voor zitten en geniet ervan!

Hoe zou jouw perfecte slaapkamer eruit komen te zien? Laat het vooral achter hieronder in de reacties!

Of je nu gaat studeren of gewoon graag op jezelf wilt gaan wonen, bijna iedereen gaat weleens in zijn leven op kamers. Ikzelf was achttien toen ik op mezelf ging wonen en ik heb er eigenlijk nooit een moment spijt van gehad. Toch komt er wel het een en ander bij kijken. Je moet natuurlijk maandelijks huur gaan betalen, maar ook boodschappen en ander soort abonnementen. Daarnaast zal je in een keer een groot bedrag kwijt zijn aan je interieur en niet te vergeten de borgsom. Om je een beetje voor te bereiden op deze redelijk grote stap in je leven, zal ik in dit artikel proberen te schetsen wat je ongeveer per maand kwijt zult zijn. Daarnaast zal ik ook aandacht geven aan de eenmalige grote kosten. Op deze manier krijg je hopelijk een goed beeld ervan en kun je voorbereid op zoek gaan naar je eigen plekje!

Eenmalige en grote kosten

De grootste hap uit je rekening zullen de eerste eenmalige kosten zijn. Het ligt er natuurlijk aan hoe groot je kamer is die je gaat huren, maar je zult toch het een en ander moeten aanschaffen. Voor mij was dat een bed, een kledingkast, spiegel, een bank, tafel, stoelen, gordijnen, beddengoed, handdoeken, handige keukenkast, oven, servies, pannen, keukengerei en natuurlijk leuke decoraties. Maar soms zal je ook een wasmachine, droger en koelkast moeten aanschaffen. Dit ligt maar net aan je huurwoning en dit zul je dus even per huisbaas moeten informeren. Naast deze kosten moest ik ook een borgsom betalen van eenmalig de huur. Soms kan dit ook tweemaal de huur zijn, dus hier kan je rekening mee houden. Ervan uitgaande dat je een huur van 400 euro per maand betaalt, komen we uit op de volgende eenmalige kosten:

  • Borgsom: 400 euro (eenmalig de huur)
  • Interieur: 400-800 euro (zonder wasmachine, droger en koelkast)

Ik was toentertijd als achttienjarige wel veel minder kwijt. Ik had het geluk dat mijn ouders de borg wel wilden betalen. En wat betreft het interieur heb ik heel veel gekregen van zussen of vriendinnen. Het bed dat had ik al. De kledingkast, spiegel, bank en het servies heb ik gekregen. En de rest van de spullen heb ik goedkoop bij IKEA gehaald of op Marktplaats. Als student wil je gewoon dat je de benodigde spullen hebt en het er gezellig uitziet. Dure merken wat betreft interieur zijn dan nog niet zo belangrijk. Althans als ik voor mijzelf spreek. Daarbij is het natuurlijk een klein kamertje en zal een grote dure bank geeneens passen.

Maandelijkse (terugkerende) kosten

Naast de eenmalige en grote kosten heb je ook de maandelijkse kosten die iedere maand weer terugkeren. Voordat je op kamers gaat zal je je dus moeten afvragen of je wel genoeg verdient om die maandelijkse kosten elke keer weer te betalen. Allereerst heb je natuurlijk de huurkosten, daarbij komt het internet en je telefoonabonnement. Ikzelf heb dan ook nog een Spotify, Videoland en sportschoolabonnement. De grootste kosten die er dan nog bij komen zijn de boodschappen. Het ligt er natuurlijk aan waar je boodschappen doet en wat voor producten je koopt, maar ik ben zelf 50 euro per week kwijt. Ervan uitgaande dat dit al je kosten zijn, komen we op de volgende maandelijkse kosten uit:

  • Huur: 400 euro
  • Boodschappen: 200 euro
  • Internet: 7 euro (als je het met huisgenoten kunt delen)
  • Telefoon: 20 euro
  • Spotify: 10 euro
  • Videoland: 10 euro
  • Sportschool: 30 euro

Dit is natuurlijk een grove schets van hoeveel je kwijt kunt zijn. Sommige zullen ook nog zorgtoeslag, collegegeld, boeken, auto, verzekering en tandarts moeten betalen. Dat zal je er dan bij moeten rekenen. Daarbij krijgen andere juist weer huurtoeslag (als je een eigen voordeur hebt) of misschien een bijdrage van je ouders. Het is dus erg persoonlijk en voor iedereen weer anders. Dit is in ieder geval wat ik ongeveer kwijt ben per maand. En daarnaast komen natuurlijk nog genoeg andere kosten, zoals vakantie, kleding en noem maar op. Het is dus wel van belang dat je genoeg werkt en verdient om fijn op jezelf te kunnen wonen. Je wilt natuurlijk niet eindelijk midden in de stad wonen, maar vervolgens geen cent meer hebben om wat leuks te kunnen doen. Denk dus goed na voordat je definitief wat gaat huren, maar als je het eenmaal voor elkaar krijgt, zul je zeker geen spijt krijgen!

Woon jij ook op jezelf? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!

Soms kom je bij iemand thuis en dan ziet het er meteen netjes en opgeruimd uit. Ik vroeg me dan wel eens af waar diegene al haar spullen liet. Alhoewel ik wel hou van een minimalistische stijl, kan ik toch een hoop spullen tot mijn verzameling rekenen. Totdat ik het boek Opgeruimd! van Marie Kondo las. Er ging een wereld voor me open. Dankzij haar zogenoemde ‘Konmari methode’ veranderde ik in een opruim prinses en oogt mijn huis (bijna) altijd netjes. Ik zal je in dit artikel meenemen in een aantal van haar bevindingen.

Gooi alles weg wat je niet nodig hebt

Het klinkt misschien voor de hand liggend en eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Alles weggooien wat je niet meer nodig hebt, is niet zo vanzelfsprekend voor iedereen. Ik was daar zelf ook een ramp in. Tijdens het opruimen verzon ik de een naar de andere smoes: “Oh, dat ga ik nog wel een keer nodig hebben” of “Nee, dat kan ik echt niet weggooien, daar heb ik zoveel herinneringen aan”. En natuurlijk moet je niet je dierbaarste herinneringen de weg naar de prullenbak wijzen, maar we kunnen volgens Marie Kondo best wel wat strenger voor onszelf zijn. Neem alle spullen even in je handen en denk oprecht na of je iets nog wel nodig hebt en of je er echt van houdt. Als je die twee vragen met ja kunt beantwoorden, dan kan je het terug in de kast leggen. Zo niet? Weg ermee!

Maak geen gebruik meer van opbergdozen

Je kent het wel: Je hebt besloten een grote opruimbeurt te houden en haalt snel nog even bij de Ikea tien opbergdozen. Dit is volgens Marie Kondo een no-go. Volgens haar zorgen opbergdozen ervoor dat je een goed excuus hebt om je rommel en frutsels toch nog te bewaren en in de opbergdoos te stoppen. Maar wat moet je dan zonder opbergdozen? Daar is volgens haar maar één oplossing voor: weggooien.

Ruim elke dag een beetje op

Sinds ik elke dag een beetje opruim, heeft dat zoveel meer rust gebracht. Eerst liet ik het altijd uit de hand lopen en als er dan een vriendin langs kwam was het grote stress. Marie Kondo is natuurlijk niet de eerste die met deze tip komt, maar door haar ben ik het wel gaan proberen en is het in mijn routine gekomen. Ik hou het huis nu gewoon de hele tijd bij, waardoor het ten eerste een gewoonte is geworden en ten tweede het veel minder werk lijkt. Als je lang wacht met opruimen, stapelt het zich op en wordt het een enorme klus. Hierdoor ga je het ook alleen maar vervelender vinden. Als je ervoor zorgt dat het in je routine komt, dan is het maar een klein klusje dat je zo hebt gedaan!

Deze drie tips vond ik het beste en bepalen wel de kern van het concept. Maar in het boek zelf staan nog veel meer praktische tips. Ze heeft ook nog een vervolgboek geschreven Spark Joy. Die staat nog op bij to-do lijstje! Laat je even weten in de reacties weten wat jij van de tips vindt? En of je ook van plan bent het boek te lezen? Ik ben benieuwd!

Je ziet het overal voorbij komen: marmeren meubels, accessoires en noem maar op. Wij zijn er ook helemaal gek van. En daarom zetten we met liefde een aantal marmeren items voor je op een rijtje, waar je helemaal bij kan wegdromen. Laat je in de reacties even achter welk item jouw favoriet is?

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar het biedt voor veel mensen een uitkomst: speed cleaning. Zoals de naam al zegt, gaat dit over ‘snel opruimen’. Opruimen is voor de een een ontspannen moment van de dag, maar voor de ander iets dat je niet met liefde doet, maar toch gedaan moet worden. En voor de laatste onder ons, is speed cleaning de perfecte oplossing. Snel, maar wel effectief! Opruimen is eigenlijk nog nooit zo makkelijk geweest. In 10 stappen is je hele huis weer spik en span.

Stap voor stap
Als je doet aan speed cleaning werk je volgens een aantal stappen je hele huis schoon. Of je nu in een studentenkamer woont of een grote villa, het is voor iedereen hetzelfde. Alleen zal de een er wat langer over doen dan de ander. Ik zal hieronder de stappen met je doornemen. Probeer het vooral gewoon eens uit en je zal merken hoe goed het werkt. Zelf doe ik dit een keer in de week en de rest van de week hou ik het huishouden gewoon een beetje bij.

1. Beddengoed afhalen en samen met ander wasgoed in de wasmachine
Allereerst haal je je beddengoed van je bed af, denk aan je hoes, dekbed, kussenhoezen en eventueel nog andere lakens. Neem dat mee met je andere wasgoed en draai een aantal wasjes. In de tijd dat de was draait, kun je door met de volgende stappen.

2. De afwas
Als de wasmachine aanstaat is het tijd voor de afwas. Je kunt de hele berg die je nog hebt staan in het sop gooien en een goede boenbeurt geven. Ben je de gelukkige eigenaar van een vaatwasser? Dan kun je die inladen en aanzetten voor een wasbeurt.

3. Keuken schoonmaken
Wanneer de afwas is gedaan of de vaatwasser aan het draaien is, kun je de keuken gaan schoonmaken. Haal alles van je aanrecht af en zet je aanrecht even goed in het sop. Haal vervolgens met een doekje al het overtollige sop weer weg. Doe hetzelfde met je fornuis, oven, koelkast en andere machines. Let hierbij natuurlijk wel op dat je de juiste sop gebruikt. Ik gebruik zelf vaak allesreiniger, omdat dat vaak op alles wel goed werkt.

4. Beddengoed in de droger
Afhankelijk van hoe snel je de vorige stappen hebt doorlopen en hoe snel je wasmachine de was draait, kun je nu je beddengoed (en eventueel wasgoed) in de droger doen. Dit kan dan drogen terwijl jij ondertussen verder gaat met de volgende stappen.

5. Woonkamer opruimen
Door de week heen laat je overal wel wat slingeren. En dus hoog tijd om alles even aan kant te maken. Ruim alle rommeltjes op en leg alles weer op de goede plek. Haal daarbij even een stoffer of doekje over de vensterbank, je tv-meubel, de televisie, de salontafel enzovoorts.

6. Plantjes water geven
Als je planten in je huis hebt staan, is het tijd om die nu wat water te geven. Op het moment dat je planten dagelijks aandacht nodig hebben en je het speed cleanen maar een keer per week doet, moet je daar natuurlijk wel even rekening mee houden. Nog geen planten in je huis? Lees dan nog even ons laatste artikel over een botanisch interieur!

7. Slaapkamer schoonmaken
Terwijl de droger nog aanstaat, kun je de slaapkamer gaan schoonmaken. Ruim ook hier alle spulletjes weer op, leg de stapel kleding die je verzameld hebt de afgelopen week weer terug in de kast en haal ook hier de stoffer en een doekje overal weer even overheen.

8. Stofzuigen
Nu je overal de stoffer overheen hebt gehaald, kun je de stofzuiger uit de kast halen. Doe dit echt pas als een van de laatste dingen, want je wilt al het stof en vuil dat je met je doekje of stoffer op de grond hebt laten vallen, nu op zuigen. In deze stap kan je dus het hele huis stofzuigen, of in ieder geval die kamers die jij nodig vindt.

9. Badkamer schoonmaken
Trek je schoonmaakhandschoenen maar aan, want het is tijd voor de badkamer. Zet je toilet in het bleekwater en maak hiermee ook je bad en wastafel schoon. Zet al je spulletjes weer netjes in de kastjes en maak met een natte dweil de vloer nog even schoon. Als finishing touch zet ik wel eens wat lekkere geurkaarsjes aan, dit geeft een nog schoner gevoel!

10. Bed opmaken en wasgoed terug in de kast
Tot slot kun je (als de droger ondertussen klaar is) het bedden- en wasgoed weer uit de droger halen. Maak je bed weer netjes op en leg al het wasgoed weer terug in de kast. Heb je gebruik gemaakt van de vaatwasser? Dan kan je deze ook nog even uitpakken. En je bent klaar!

En zo ben je in een mum van tijd (afhankelijk van de grootte van je huis) klaar met schoonmaken. Ik zelf heb altijd een heerlijk gevoel achteraf als alles weer netjes aan kant is. Ik ben erg benieuwd of je het hebt uitgetest en wat je ervan vond. Laat het vooral hieronder weten in een reactie!

In veel huizen zijn ze niet meer weg te denken: planten. Planten brengen sfeer in een huis, maken het knus en gezellig en zorgen (niet onbelangrijk) voor extra zuurstof. Tegenwoordig hebben we allemaal wel een paar plantjes in ons huis staan en kunnen we dan ook wel zeggen dat er een trend gaande is. Denk maar aan de cactustrend, maar ook niet te vergeten de bamboe bladeren die op ieder behang te vinden zijn. Toch is dit niet iets nieuws. Een interieur vol met planten wordt namelijk ook wel een botanisch interieur genoemd. Nog nooit van gehoord? No worries. In deze blog leggen we je alles uit over wat een botanisch interieur is, maar vooral hoe je je eigen interieur ermee kunt stylen. Tijd voor wat woonkamer inspiratie!


Wat is een botanisch interieur?
‘Botanisch’ betekent letterlijk plantkunde. Het is dan ook niet voor niks dat het alles met planten te maken heeft. Zo heb je veel botanische tuinen die vol staan met allerlei soorten planten. Maar ook een interieur kan botanisch zijn. Hierbij is het dus vanzelfsprekend dat je veel verschillende soorten planten in je interieur verwerkt. Dit zijn uiteraard echte planten, maar je kunt het ook aanvullen met details. Denk aan planten die verwerkt zijn in het behang of schilderijen van planten. Ben je niet geboren met groene vingers? Dan kun je natuurlijk gaan voor een namaak plant. Toch het botanische gevoel, maar een stuk minder werk.

De kern van een botanisch interieur zijn de planten, maar daarnaast kan het uit meerdere facetten bestaan. Een goede combinatie bijvoorbeeld is hout. Hout is ook een natuurproduct en sluit daarom perfect aan bij de planten. Denk aan een mooie houten vloer of houten meubelen. Juist de lichte kleuren doen het goed. Hierbij kan je gaan voor een lichtbruine houten vloer of juist lichtgrijs.

Oog voor detail
Het leuke aan botanisch interieur zijn de kleine details die je ermee in je interieur kunt stoppen. Een stuk behang met bamboe bladeren print of juist een aantal fotolijsten aan de muur met een cactus poster. Je hoeft met een botanisch interieur niet per se een huis overvol met planten te nemen. Juist de kleine details doen het hem!

Zorg goed voor je plantjes
Wat je absoluut niet wilt, zijn natuurlijk dood, hangende en uitgedroogde planten. Dit zal je interieur en de sfeer in het huis niet ten goede komen. Het is daarom wel belangrijk dat je enigszins verstand hebt van planten of wat kennis opdoet. Je hoeft niet van goeden huize te komen om dit snel onder de knie te krijgen. Sommige planten moet je bijvoorbeeld elke dag water geven en andere maar eens in de zoveel tijd. Ook kan de ene plant wat beter tegen veel zonlicht dan de andere. Het is een kwestie van even informeren wat voor plant het is en Google doet de rest!

Zie je het verzorgen van planten nou echt niet zitten? En gaat een plant al dood als je er alleen maar naar kijkt? Dan is het misschien geen goed idee om je huis vol met planten te zetten die dagelijks verzorging nodig hebben. Tegenwoordig zijn er ook genoeg mooie namaak planten te koop. Zoek ze wel zorgvuldig uit, zodat je niet van verre af al ziet dat je namaak planten in huis hebt staan. Als je een paar mooie aan de haak slaat, zal niemand er erger in hebben. Fake it till you make it!

Heb je ook al helemaal zin gekregen om je interieur een make-over te geven en vol te zetten met mooie plantjes? Dat dachten we al. Op onze Pinterest hebben we daarom de mooiste plaatjes voor je verzameld!